Бизнесът получи трета отсрочка за новите касови апарати

Бизнесът ще получи отсрочка за въвеждане на новата система за отчитане на продажбите в търговските обекти. В петък (16 август) Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане промени в Наредба Н-18, с които срокът за въвеждането на софтуера се измества до 31 януари 2020 г., вместо 30 септември, каквито бяха досегашните планове.

Според мотивите на ведомството на Владислав Горанов съществуващите софтуери са най-различни и изискват сложни технически решения, поради което съществуващите срокове са недостатъчни. Реално това е трета отсрочка, която бизнесът получава. Първоначално финансовите министерство бе заложило датата 1 януари 2019 г., а след това 31 март.

Въвеждат се и отстъпки за средния и едър бизнес, при който основната част от плащанията минават по банков път, а минимален обем операции са чрез плащания в брой. На практика софтуерът на тези фирми няма да се налага да отговаря на новите изисквания, защото програмите им били много сложни, а рискът за укриване на оборот – минимален. Веднъж годишно тези фирми ще генерират “стандартизиран одиторски файл

Ако не се стигне до ново отлагане, от 1 февруари догодина бизнесът ще е длъжен да притежава софтуер, чрез който да отчита продажбите в НАП до 5 минути и издава касова бележка с баркод.

За електронните магазини, които по данни на НАП са около 15 000, последният срок да се съобрази с промените е 31 март 2020 г.

Отсрочка не получават единствено продавачите на горива. От 1 септември тази година на касовите бележки, издавани от бензиностанции, ще трябва да съдържат информация за размера на ДДС за продаденото гориво, размер на акциза, продажна цена на горивото без акциз и без данък върху добавената стойност (нето стойност), покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).

Горивният бранш е несъгласен с нововъведението и вече изпрати писмо до Европейската комисия. Петролната асоциация е на мнение, че наредбата е издадена прибързано, насочена е само към търговците на горива и нарушава европейските изисквания. Според асоциацията ако цените на покупката на едро на горивата се знаят, могат да се правят ценови споразумения, което противоречи на европейските правила за конкуренцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share