Двама оправдани от “Наглите” осъдиха прокуратурата за 30 000 лв

Павел Петков-Павката и Цветозар Славчев-Църо, които бяха обвинени и оправдани през 2014 г. за участие в групата за отвличания “Наглите”, осъдиха прокуратурата да им плати по 15 000 лв. обезщетение, съобщи “24 часа“.

Решенията са на Софийския апелативен съд (САС), като апелативните магистрати увеличават компенсациите с 5000 лв. от това, което им бе присъдил Софийският градски съд.

Петков беше обвинен и съден, че е участвал в престъпната група и е бил замесен в отвличанията на Илиян Цанев, Ангел Бончев и Румен Гунински, но беше оправдан на три инстанции по всички обвинения. Напълно оправдан за участие в “Наглите” беше и Цветозар Славчев. Прокуратурата поддържаше до края на делото обвинението, че той е участвал в отвличането на Цанев, но сама прекрати първоначалното обвинение срещу Славчев за участие и в отвличането на Гунински.

Искът на Павел Петков е за общо 1,6 млн. лв. за имуществени и неимуществени вреди. Заради делото “Наглите” той е бил задържан незаконно 2 г. и 4 месеца. Пред съда бившата му съпруга твърди, че на 22 декември 2009 г. спецчастите на МВР нахлули в дома им, разбивайки вратата, за да го задържат. Казва още, че двете им деца, тогава на 8 и 15 г., се изплашили. Павката бил повален на земята с белезници и удрян с електрошок. Той крещял и всички в семейството изпитвали ужас. Докато бил зад решетките, Петков бил потиснат, плачел и споделял, че иска да се самоубие. Заради това жена му го напуснала и се развели. А в училище децата му наричали “Наглите”.

Съдебният състав с председател Нели Куцкова приема, че повдигането на обвинението и задържането са причинили на Павката душевни страдания, неудобства и терзания. Магистратите отчитат и че преди да влезе в ареста, той имал хроничен хепатит C, който зад решетките се влошил. Съдът обаче подчертава, че Павката не е публична личност, която се ползва с авторитет в обществото. Не е оставен без значение и фактът, че срещу него има 6 влезли в сила присъди. Първите му са като непълнолетен от 1990 г.

Искът на Цветозар Славчев е за 400 000 лева. За разлика от Петков, той е с чисто съдебно минало, но е стоял в ареста по-малко от 6 месеца. Въпреки това, баща му свидетелствал колко зле се е чувствал сина му, как приятелите му са се дистанцирали от него заради медийното разгласяване на делото “Наглите”. Състав на САС с председател Ася Събева приема, че вредите за него са в размер на 15 хил. лв. По делото става ясно, че когато бил задържан, той не пожелал майка му да го посещава, за да не ѝ стане лошо.

“Бил притеснен, потиснат, изплашен, отслабнал около 40 кг, станал необщителен”, установява САС и добавя, че заради делото “Наглите” Църо станал асоциален и познатите и приятелите му се отдръпнали. “Вън от това други вреди по делото не са доказани”, казва съдът.

Магистратите отхвърлят твърдението му, че не можел да си намери постоянна работа заради обвинението. “Не е ясно къде точно е работел той преди повдигане на обвинението”, аргументира се съдът.

Делото “Наглите” приключи окончателно през 2014 г. И досега в затвора са Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопий Прокопиев-Културиста, Даниел Димитров-Релето и Любомир Димитров-Гребеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share