50 години от кървавата касапница, извършена от семейство Менсън, Тарантино пуска филм за нея след седмица

През нощта на 8 срещу 9 август 1969 година се разиграва едно от най-бруталните престъпления. Чарлс Менсън изпраща четирима от семейството си – Сюзан Аткинс, Патриша Кренуинкъл, Чарлс Уотсън и Линда Касабиан в дома на Шарън Тейт в Холивуд. Домът на бременната съпруга на Роман Полански – Шарън Тейт се превръща в касапница, която е изпълнена със стрелба, наръгвания, бой и обесвания. Малко след полунощ жертви са Шарън Тейт, фризьорът Джей Себринг, Абигел Фолгър, наследницата на богата компания за кафе, нейният приятел Войтек Фриковски и Стивън Парент, 18-годишен гост на Тейт. Преди да излязат от къщата Сюзан Аткинс написва с кръв думата „прасе“ на вратата на къщата. Според чудатата логика на Менсън убийствата трябвало да приличат на дело на чернокожи. Използват „Х“ като символ, опитвайки се да хвърлят вината на „Черните пантери“.

На следващата нощ Менсън и половин дузина от последователите му се отправят към случайна къща в Лос Анджелис. Там Менсън връзва Лено Ла Бианка, богат собственик на магазин и съпругата му Розмари. След това напуска, а последователите му наръгват семейството до смърт. Фразата „Смърт за прасетата“ и „Хеалтер Скелтър“, последното с правописна грешка, биват изписани с кръв на местопрестъплението.

Убийствата остават неразкрити в продължение на месеци. Тогава през есента на 1969 г. полицията хваща следа. Сюзан Аткинс, пратена в затвора за друго убийство, се хвали пред съкилийничките си за стореното.

На  25 януари 1971 година съдебните заседатели стигат до решение, че Менсън, Аткинс и Кренуинкъл са виновни за седем убийства. Ван Хутен остава виновна само за две – убийствата Ла Бианка. На 29 март журито гласува и четиримата да бъдат осъдени на смърт. През 1972 година обаче смъртното наказание е отменено в Калифорния и присъдите им са заменени на доживотен затвор.

Вдъхновен от тези събития режисьорът  Куентин Тарантино създава филм с името „Имало едно време… в Холивуд“. В ролята на Шарън Тейт влиза Марго Роби, а Деймън Хериман играе убиеца Чарлс Менсън. Актьорският екип е звезден и сред него личат Леонардо Дикаприо, Брад Пит, Ал Пачино и Кърт Ръсел. Премиерната дата в България и света е 16 август 2019 година.

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share