Затвор за шофьори без книжка в Хърватия

Нов закон за движението по пътищата в Хърватия, който влезе в сила от 1 август, предвижда по-тежки наказания за нарушителите, които достигат до три средни хърватски заплати, съобщава информационният сайт Индекс.

Двама шофьори вече са изпитали на гърба си по-строгите наказания. Мъж без шофьорска книжка и с 1,23 промила алкохол в кръвта е получил 15 дни затвор условно за срок от 9 месеца, 13 300 куни /1785 евро/ глоба и забрана за шофиране за 6 месеца.

Друг мъж, който карал с 2,69 промила алкохол в кръвта е глобен с 24 000 куни /3221 евро/ и забрана за шофиране за 24 месеца.

В новия закон са предвидени по-големи наказания и за шофиране преди издаването на шофьорска книжка, както и за шофьори, които карат автомобил, след като им е отнета книжката. Увеличени са и глобите за шофиране без зимно оборудване или за неизчистен лед от автомобила.

За превишена скорост в Хърватия санкцията е от 40 до 2029 евро, а за шофиране без предпазен колан – плащате 67 евро.

От 1 юли в Гърция също влязоха в сила промени в наказателния кодекс, които предвиждат по-големи глоби и до три години затвор за шофиране след употреба на алколхол. Пушенето в колата се наказва с 1500 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share