Пожарите в Сибир продължават да горят

Продължават да горят горските пожари в обширни райони на Сибир. В битката с огъня участват военни части и техника. Освен в Русия, в близост до полярния кръг пожари има в Канада, Аляска и Гренландия. Пламъците са на площ от над 3 милиона хектара, предимно в отдалечени и слабонаселени райони. Най-тежко е положението в Красноярск, Иркутск, Бурятия и Якутия. Димът от пожарите обаче достигна над 800 населени места, дори съседни на Русия страни. В гасенето им участват 9000 души и 2 800 единици техника по суша и въздух, включително хеликоптери и самолети, специализирани в гасенето на пожари.

Създадени са 118 наблюдателни поста, които следят нивата на токсични вещества във въздуха.

Властите понесоха остри критики за решението да оставят пожарите да горят, поради факта, че са в отдалечени райони. Природозащитници обявиха, че това е екологична катастрофа.

Според учени от руския Институт за космически изследвания, цитирани от агенция “Новости”, горските пожари ще затихнат от само себе си в рамките на две седмици. Те припомнят, че пожари в Сибир горят всяко лято, но тази година ситуацията се е усложнила заради мощен циклон, който разпространил огъня на запад, а не както е обичайно на североизток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share