Стотици жители на Схиндол се поклониха на чудотворнатa икона на св. Ефрем Нови

 

Посрещането и престоя на светинята бе по случай празика на града. Инициативата за това събитие е дошла от кмета инж. Пламен Чернев, който лично посрещна и съпроводи иконата по централната улица до храма „Свети апостоли Петър и Павел“.

Традиционно в края на вечерта бе отслужен молебен пред мощите на св. Ефрем и представени двете книги, посветени на него – „Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“, по време на представянето градончалникът изненада събралите се миряни и направи дарение на църквата – икона, дело на зографа Мариан Костадинив, иконата е с образа на св. Ефрем Нови. Децата, получиха като подарък от инж. Чернев книжката „Светецът светкавица“. Той пожела на малчуганите: „успоредно с развитието си като личности да не забравят духовното си израстване“ и добави: „аз като родител осъзнах полезността на подобно, за съжаление не често срещано четиво“ Великотърновският митрополит Григорий, който благослови идването на иконата със светите мощи, разкри пред своите епархиоти няколко от чудесата на св. Ефрем, извършени в поверената му епархия и достигнали до него.

На поклонение пред св. Ефрем в Сухиндол пристигна цял автобус с християни дошли от София, специално за да се поклонят на светеца, имаше и хора от Варна, Русе, Добрич, Казанлък, Пловдив и други населени места. Празникът на Сухиндол завърши с много танци, песни и добро настроение на централния площад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share