В три области в страната бедствено положение заради Африканската чума

В три области в страната беше обявено бедствено положение заради разпространението на Африканската чума по свинете. Областите са Русе, Плевен и Разград. Заразата достигна и свинеферма в русенското село Бръшлен, където ще бъдат евтаназирани всичките 40 хиляди животни. Нови случаи на болестта са регистрирани при домашните животни и във Враца, и в Свищов. Така огнищата на африканската чума вече са 19.

Имаме доказана африканска чума и в момента във фермата имаме проявена клиника, с проявена смъртност. В момента правим организация по най-бързия начин да започне евтаназиране на животните. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” д-р Христо Стойков, изпълнителен директор на свинекомплекса в село Бръшлен. В момента организацията е леко забавена, защото първоначалния заявен терен за загробването на животните не беше одобрен от Басейнова дирекция и в момента се подготвя нов. В момента техниката е закарана и започва организация по подготовката на терена, каза още Стойков. В момента всеки ден е фатален, защото клиниката на болестта е ясно изразена и е доста болезнена за животните в момента. Единственото нещо, което може да се направи в ситуацията, при липсата на ваксина, това е умъртвяването на животните по най-бързия начин, каза още изпълнителният директор на свинекомплекса в Бръшлен.

От една година при нас проблема отглеждане на прасета тип „заден двор” в Бръшлен не съществува. Това каза от своя страна кметът на село Бръшлен Димчо Петров. Естествено, че населението се притеснява от факта, че от двете свинеферми ще бъдат умъртвени около 60 хиляди животни. Ние в никакъв случай не искаме да се превърнем в един свински Чернобил, защото драмата е огромна. Хората са притеснени от това, че все пак наблизо има вододайни зони, намираме се в Натура 2000. Доколкото разбирам терена за загробване няма да е в близост до свинекомплексите, каза още кметът на Бръшлен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share