Фирмата на задържания Кристиян се занимава с киберрекет, обяви Иван Гешев

Водещата версия на прокуратурата е, че задържаният за източването на данни от Националната агенция за приходите Кристиян Бойков е изпълнявал нареждане на шефовете си, а фирмата, в която работи, се занимава киберрекет, като в конкретния случай се преследват и политически интереси. Това каза днес пред БНТ заместник главният прокурор Иван Гешев.

Както е известно, миналата седмица до медиите стигна масив от 57 папки с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи, като данните са източени от Националната агенция за приходите. Потвърждение за тезата си Иван Гешев вижда в “преекспонирането на случая в определени медии” и бързата реакция на “Демократична България” по темата. “Ясно е, че този обвиняем е оръдие и маша. Фирмата, за която той работи, удря фирми, търговски дружества и държавни организации и после ги привличат като клиенти”, допълни номинираният вчера за главен прокурор.

Според Гешев станалото със сигурност е координирана атака срещу държавата, но все пак уточни, че предстои това да бъде доказано. Той нарече станалото активно мероприятие и прогнозира, че предстои на части да се пуска информация от други източени бази данни.

Той се похвали, че за десет дни софтуерните специалисти, работещи по случая, успели да разбият суперсложен софтуер за криптиране, за който се твърдяло, че неможе да бъде разбит в продължение на десет години. Така е осигурен достъп до част от съдържанието на един от иззетите компютри.Гешев уточни, че на база една милионна част от съдържанието в него вече има доказателства за нерегламентиран достъп до 106 бази данни. Сред тях, освен тези на НАП, били такива на застрахователни дружества, търговски организации и “какво ли още не”. “Вероятно става въпрос за хакерство, но определено не е бяло”, каза още Иван Гешев.

Анализът на съдържанието на разкодирания компютър показал търсене в базите данни по ЕГН на информации за премиера Бойко Борисов, депутата Делян Пеевски, главния прокурор Сотир Цацаров и евродепутата Емил Радев. “Ако няма от какво да се притесняват, защо не отключат компютрите си”, попита Гешев.

През миналата седмица от фирмата обявиха, че в тях има конфиденциални данни от техни клиенти и това е причината да не направят информация общо достъпна. Още в деня, в който беше обявено задържането на Кристиян, от TAD Group обявиха, че подозират атака от конкуренти, защото изземането на техниката поставяло дружеството на колене.

Иван Гешев посъветва задържаният за атаката срещу НАП, а в впоследствие освободен срещу подписка Кристиян Бойков да остане сам някъде на тъмно, да призове инстинкта си за самосъхранение и да прецени дали да съдейства на прокуратурата, или да си понесе отговорността. Междувременно днес от прокуратурата в съобщение до медиите посочиха, че събраните до момента доказателства не разколебават обоснованото предположение, че Кристиян Бойков е извършил компютърното престъпление, в което е обвинен.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share