МОМЧИЛ НЕКОВ ВЕЧЕ Е ДОКТОР ПО ПОЛИТОЛОГИЯ

Членът на Европейския парламент Момчил Неков, който представляваше страната ни в предишния мандат на институцията защити докторската си дисертация по политология на тема: “Вътрешнопартийната демокрация в основните политически партии в България”.

Това е и първата докторска дисертация, защитена по тази тема. На база на 6 критерия – ролята на лидера, права на партийните членове, правомощия на местните партийни организации, отношения партия – парламентарна група, хоризонлатни структури и организационна структура. Целта е по формула да бъде определен коефициентът на вътрешнопартийната демокрация във всяка партия. И като всяка основна политическа партия бъде подробно погледната през уставните норми и мненията на лидерите, които са ги сформирали да се определи количествено нивото на ВПД, до което са достигнали. Да се провокира дебат, доколко демократични са българските партии и способни ли са те да представляват, пренасят по вертикалата и хоризонатала и отстоявят интересите на своята членска маса.
Важен момент от защитата на докторската дисертация на Момчил Неков бе и степента на зачитане на гласа на обикновения член на дадена политическа формация – тук изследванията му са насочени към взаимовръзката между човекът като член на партията и гражданин, отстояващ правата си.
Работата по докторската дисертация на Момчил Неков му отнема последните 7 години, 5 от които е член на Европейския парламент от групата на ПЕС/БСП.
Д-р Неков бе член на комисиите “Земеделие и развитие на селските райони” и “Култура и образование”
Инициативите в мандата му бяха: защита на пчеларите, качествени български продукти, защита с географски означения на продукти като българското кисело мляко, терминът за качество на планински продукт, който скоро ще може да се види в магазинната мрежа. Той работеше в тесни връзки с еврокомисаря Вера Йорува и евродепутатът Олга Сехналова за премахване на двойния стандарт при храните в рамките на Общността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share