Хотелиери спасяват сезона: Дават до 30% остъпки

Отстъпки от 10 до 30 на сто предлагат почти всички черноморски хотели за почивки през лятото. Липсата на достатъчно ранни резервации, отлива на туристи от Русия и Германия, активизирането на преките ни конкуренти като Турция, Гърция и Египет, са причина повечето места за настаняване да останат с много празни стаи дори и през силния летен сезон.

„В момента да си вземеш стая в хотел на първа линия през август не е проблем. Като на всичкото отгоре ще ти излезе по-евтино, в сравнение с платеното при първите ранни записвания през периода януари-март”, обясняват пред „Труд” хотелиери от Южното Черноморие.

Дори класни петзвездни хотели на първа линия са обявили намаления за високия сезон през юли и август. В по-малките курорти даже има хотели, които въобще не са отворили врати. В най-големия български морски комплекс Слънчев бряг на пръв поглед хората в момента са много. Но реално тълпата, с която не можеш да се разминеш на улицата вечер, и липсата на място дори за хавлия на плажа, са останали в миналото.

Хотелите на брега успяват да привлекат повече туристи с големи намаления, но работят далеч от възможностите си при пълна заетост. В същото време тези на втора и трета линия разчитат единствено на ниски цени, за да привлекат гости, обясняват от бранша.

Заради по-слабия сезон хотелиерите предлагат пакета “Екстрас”, при който туристът плаща за 5 нощувки, а ползва 7.

Други, макар и съвсем ограничен брой, се включиха в инициативата на туристическото министерство да дават 3 нощувки при платени 2 за уикенда.

Концесионерите на плажове не посмяха да променят цените на чадърите и шезлонгите, те се запазват същите като миналия сезон. Но те и не могат да бъдат гъвкави, защото договорите за наем например се подписват за 5 години с установени цени за тези услуги.

Там, където има нови наематели, увеличението на тези услуги е с лев-два в сравнение с досегашните.

20 лв. например ще струва сянката и шезлонгът в Слънчев бряг, на 8 лв. са заковани на южния плаж в Несебър и в Свети Влас, по 7 лв. ще са на Иракли, а по 6 – на плажа Вая. На ММЦ Приморско пакетът за двете плажни екстри излиза 10 лв., на къмпинг “Оазис” за сянка и шезлонг ще се плаща по 6 лв. Толкова ще струват и в Поморие, Китен, на “Дюни – юг”, по 5 лв. ще струват на “Каваците – юг”, “Смокините” и “Градина

Въпреки на пръв поглед черната плажна картина, според министъра на туризма Николина Ангелкова реалният отлив през това лято ще бъде незначителен, в рамките на 1-2%, а дори може да бъде и стопен с гъвкавите оферти в последния момент. Цените в заведенията по морето в момента са по-ниски от тези в повечето заведения в София.

Само срещу 4,50 лева на плажа в Слънчев бряг получаваш ледено фрапе, като в цената влиза ползването на по-удобни от шезлонги кресла и дюшеци, както и задължителната сянка. Супите и салатите в заведенията също са по-изгодни в сравнение с тези в столицата. Срещу 4-5 лева можеш да хапнеш супа, толкова излиза и салатата.

Киргизи и узбеки пък ще запълват дупките с липсата на кадри по морските курорти това лято. Досега гастарбайтерите по морето бяха предимно от Украйна, Беларус и Македония. Но макар и по-малко от тях вече има подадени молби от граждани на средноазиатските републики да работят като сервитьори, камериерки и помощник-готвачи, пише “24 часа”.

Според хотелиери кризата с работната ръка ще се задълбочава и подобно на западните страни все по-често ще виждаме обслужващ персонал от по-екзотични държави. Причината била, че украинците вече ни заобикаляли и отивали в Гърция и Полша, където влизат безвизово и работят срещу по-големи заплати. От това лято голям конкурент ще ни бъде и Албания, която се развива с бързи темпове в туризма и също е с безвизов режим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share