Зукърбърг: Facebook не може да цензурира интернет

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че водещата социална мрежа се бори да намери начини да се справи с “дълбоко фалшиви” видеоклипове, които имат потенциала да мамят и манипулират потребителите в огромни мащаби, предаде БГНЕС.

Той допълни, че компанията се опитва да определи дали „фалшификатите” се различават като такива.

Говорейки на фестивал в Колорадо, Зукърбърг каза, че Facebook и други социални мрежи ще се изправят пред предизвикателството да се справят с фалшификатите в мрежата, тъй като те увеличават усилията си за премахване на дезинформацията и че компанията все още оценява какво да прави.”Мисля, че казвайки, че „глупостите” са различни от дезинформацията, това е разумна перспектива”, каза главният изпълнителен директор на интернет гиганта.

„Вероятно е разумно да имаме различна политика и да се отнасяме към това по различен начин, отколкото да се отнасяме с обикновената, невярна информация в интернет.”, заяви още той. Коментарите идват на фона на нарастващата загриженост относно фалшификатите в интернет, които ползват изкуствен интелект, за да изглеждат истински. По-рано този месец Facebook реши да не сваля фалшив клип на самия Зукърбърг в Instagram с уговорката, че главният изпълнителен директор няма да се ползва със специално отношение.

Онлайн платформите се движат „по острието на бръснача”, като работят за изкореняване на дезинформацията и усилията за манипулация и същевременно отстояват свободата на словото в интернет. Зукърбърг каза, че това е постоянно предизвикателство, като повтори позицията си, че Facebook не трябва да бъде арбитър на истината в интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *